Febrer 2023

SEMINARI DE NOVEL·LA I CINEMA NEGRE

A la Biblioteca Jaume Perich

Recordeu quan a casa nostra de les novel·les policíaques en dèiem “novel·les de lladres i serenos”?

Desprès, als any 60 va arribar, de la mà d’autors com Capmany, Pedrolo, Tassis, Oliver, Vallverdú…, la col·lecció “La cua de palla” i el món va canviar per a tots aquells que ens agrada aquest gènere.

La novel·la i el cinema negres sempre ens han acompanyat però, ara, dir que està de moda és quedar-se curt. Avui qui més qui menys, tots en llegim i també ens perdem en una “sopa de lletres:”

Novel.la d’intriga / Policíaca / Novel·la Negra / Polard Noir / Noir Nòrdic / Hard Boiled

És per saber-ne les diferències i les característiques de cada estil que des de l’Aula i en col·laboració amb la Biblioteca Jaume Perich hem organitzat aquest seminari.

La primera conferència, el 23 de febrer, a càrrec de l’escriptora Margarita Aritzeta i Abada, ens parlarà dels “Tipus de relats criminals. Com els podem distingir?”.

En què és diferencien les novel·les d’Agatha Christie o Georges Simenon de les d’en Raymond Chandler i de Dashiell Hammet?. 

En la segona, el 2 de març, el periodista, escriptor i editor català Marc Moreno ens explicarà el “Què ha de tenir una novel·la negra”.

De moltes d’aquestes novel·les se n’han fet adaptacions cinematogràfiques, algunes d’elles inoblidables. 

Acabarem el dia 9 de març amb la conferència d’Albert Beorlegui Tous, llicenciat en Dret, i Tècnic de Comunicació, amb el “Diccionari del cinema negre”.

Esperem que en acabar aquest seminari, parafrasejant a Pierre Lemaitre, cadascú pugui fer-se el seu propi “Diccionari apassionat de la Novel·la i Cinema Negre” (Apassionats per allò que ens agrada i estimem)

Us hi esperem,

Junta de l’Aula AEU PdD

 

Resum Conferències

Referències

Només a títol d’exemple us oferim aquests enllaços externs. Tots sabeu que la llista podría ser molt llarga…!

 
 
 
 

 

Print Friendly, PDF & Email