Margarida Aritzeta i Adaba

És escriptora i ha estat professora de teoria de la literatura i literatura comparada a la Universitat Rovira i Virgili (Tarragona) fins al setembre de 2018.

Entra en contacte amb el món literari i coneix els escriptors que comencen a tornar de l’exili, les figures de referència, així com els aleshores joves de la generació dels setanta, amb qui lliga amistat i relacions literàries, encara que no comença a publicar fins a la dècada dels 80.

Participa en el col·lectiu literari Ofèlia Dracs des de 1983, just quan el col·lectiu preparava l’edició de Negra i consentida (1983) 

Ha publicat contes amb Ofèlia Dracs en els volums Essa efa (1985), Boccato di cardinali (1985) i Misteri de reina (1994), i n’ha format part fins que el col·lectiu es va deixar de reunir (perquè, en realitat, mai no es va dissoldre), després de la mort de Joaquim Soler i de Jaume Fuster.

És mestra, llicenciada en història moderna i doctora en filologia catalana per la Universitat de Barcelona, on va fer el doctorat. Ha col·laborat a la ràdio (Ràdio Popular de Reus)[ i en diverses publicacions periòdiques, com el setmanari Mestral, i el Diari Avui. La major part de la seva vida professional, l’ha dedicada a la docència, a la recerca ia l’escriptura.

La seva primera obra publicada és un assaig: Carrasclet-Veciana, elements per a l’anàlisi de la guerrilla antiborbònica (1979). Ha publicat sobretot novel·les, algunes de les quals adreçades al públic infantil i juvenil. Ha conreat també la novel·la de gènere; novel·la negraciència-ficciófantasia mítica.

L’activitat com a professora universitària l’ha portada a publicar nombrosos treballs de recerca, estudis de literatura i edicions crítiques, entre les quals destaca l’edició d’una part del Calaix de Sastre del baró de Maldà i diversos estudis sobre Narcís Oller, entre molts altres.

Entre 2006 i 2010, va formar part del govern de la Generalitat de Catalunya com a directora general d’Acció Departamental del Departament de Vicepresidència i des del càrrec va impulsar diversos projectes, com la creació de la comissió de commemoracions històriques i culturals del govern, la representació de la Generalitat a l’Alguer, o l’Eurodistricte de l’Espai Català Transfronterer, un projecte liderat per la casa de la Generalitat de Catalunya a Perpinyà.

 

Print Friendly, PDF & Email