Xavier Orriols i Sendra

XAVIER ORRIOLS i SENDRA
Lutier

Vilanova i la Geltrú, Garraf, 3 de juny de 1951 , és un etnògraf, music popular, lutier i estudiós de la cultura popular i tradicional.

És membre i fundador dels Ministrers de la Vila Nova. Exercí de professor de l’Aula de Música Tradicional i Popular de la Generalitat i va ser membre del Consell de la Cultura Popular de Catalunya durant quinze anys.

És col·laborador habitual en diaris i revistes especialitzades, tant a nivell nacional com internacional, com també a la ràdio i la televisió, i ha publicat i col·laborat en diversos llibres relacionats amb aquests àmbits, especialment referents a l’etnomusicologia i l’organologia.

Estudià el batxillerat a l’Escola Pia de Vilanova i la Geltrú, Enginyeria Tècnica a l’Escola Industrial de Vilanova i cursà estudis de solfeig al Conservatori Municipal de Música de Barcelona.

El 1976 muntà l’obrador Palmerar on s’especialitzà en la construcció de gralles, sacs de gemecs i tarotes fonamentalment.

Fundà i dirigí la revista Gralla (1976-1978, Vilanova) i ha estat comissari de les exposicions ‘El Flabiol’ (1988), ‘Gralles i grallers’ (1989) i ‘El sac de gemecs a Catalunya’ (1990).[1] Entre les diferents revistes on ha publicat es troben títols com Cultura, Revista d’Etnologia de Catalunya, Revista Musical Catalana, Reembres, Caramella, Quaderns de treball de Carrutxa o Descobrir Catalunya, i a les publicacions digitals La Xarxa de la Fundació Pere Tarrés i Festes.org.

Print Friendly, PDF & Email