Magda Oranich i Solagran

Magda Oranich i Solagran

MAGDA ORANICH I SOLAGRAN, va néixer a Barcelona, i és llicenciada en Dret per la Universitat de Barcelona i en Periodisme per l’Escola Oficial de Periodisme. És advocada en exercici especialitzada en Dret de Família.

Va començar a exercir com a advocada l’any 1968, especialment en el camp del Dret de Família i Dret Penal. Durant el franquisme, va defensar nombrosos presos polítics, tant davant del TOP com davant els Consells de Guerra Militars. Va assistir a la darrera execució d’una pena de mort a Catalunya.

Ha participat en centenars de congressos, xerrades, conferències, debats, radio i TV, per tot Catalunya, l’Estat espanyol i l’estranger i ha realitzat treballs periodístics i ponències per a diversos congressos, seminaris, jornades, publicacions com a autora única o en companyia d’altres persones de diversos llibres. Ha escrit el llibre Ganes de viure en què explica la seva experiència amb el càncer. Ha donat cursos a diferents universitats – Barcelona, Autònoma, Ramón Llull, Abat Oliba, Complutense, entre d’altres – i a diverses escoles de Pràctiques Jurídiques.

Ha estat en les Juntes Directives de diverses entitats de caràcter jurídic o social. També va ser vicepresidenta del Consell Nacional de Dones de Catalunya, i com a tal va assistir a la Cimera Mundial de la Dona de Pequín. Les Joventuts Nacionalistes de Catalunya li van atorgar el premi Ramon Trias Fargas. Ha rebut diversos premis per la seva activitat social i professional, entre ells el premi de la Fundació Fefoc per la seva lluita contra el càncer de mama, el Premi Valors de l’ Advocacia Catalana, Medalla d’ Honor de la Ciutat de Barcelona, atorgada per l’ Ajuntament i aquest any ha rebut el Premi Justícia otorgat per la Conselleria de Justícia de la Generalitat de Catalunya.

Es sòcia d’Honor i premi d’ADDA, premi Fundació Altarriba i membre del Comitè d’Honor. Va ser membre de diferents comissions en Drets dels Animals del Col·legi d’Advocats de Barcelona. Va ser ponent de la Ponència Jurídica a les històriques “Jornades Catalanes de la Dona” celebrades al Paranimf de la Universitat de Barcelona l’ any 1976. Té, també, el Premi 1978 atorgat l’any 2009 per la Coordinadora Gay Lesbiana de Catalunya i el Premi Valors de l’ Advocacia Catalana de l’ any 2017. És també membre de l’Associació Catalana d’Advocats de Família, del Consell Assessor del Memorial Democràtic,de la Comissió de Codificació de la Generalitat de Catalunya i del Consell Assessor de l’ Oficina de Drets Civils i Politics de la Generalitat de Catalunya (Departament de Vicepresidència). És membre del Patronat de la Fundació Affinity i membre de la Junta de Govern de l’ Institut Català Internacional per la Pau i de la Fundació Cardiodreams. Forma part de la Fundació del Consell de la Informació de Catalunya del Col·legi de Periodistes.

Va ser diputada al Parlament de Catalunya, regidora de l’Ajuntament de Barcelona i secretària del Comitè Català per als Refugiats Catalunya amb ACNUR. Va ser Síndica dels socis del Barça i membre de la Junta Directiva del Club, així com responsable de la Fundació del Barça.

Print Friendly, PDF & Email