30 de setembre 2020

Conferència Vicenç Lozano Alemany

L´Aula d'Extensió Universitària de Premià de Dalt ha començat les seves activitats d'aquest 1r trimestre.

“El Vaticà més secret.”

Vicenç Lozano va ser el conferenciant encarregat d’inaugurar el curs 2020-2021 de l’Aula d’Extensió Universitària de Premià de Dalt. El periodista i historiador expert en el Vaticà va parlar sobre “El Vaticà més secret”.

En un primer moment va fer un repàs a algunes curiositats de l’Estat Vaticà, com ara que la llengua oficial és el llatí i que té 900 persones censades. Com estat té un Cap d’Estat que és el Papa i un Secretari que actua com a “primer ministre”. Vicenç Lozano va explicar que el seu règim es una teocràcia absolutista, doncs el poder emana de Déu, i concreta en el Cap d’Estat els tres poders (legislatiu, executiu i judicial).

El Vaticà, com tot estat, té unes infraestructures pròpies com la Banca Vaticana, mitjans de comunicació, la Guardia Suïssa i uns serveis secrets (La Santa Aliança).

D’entre les curiositats, va explicar de l’existència d’un equip de futbol amb una lliga de futbol i selecció pròpia. I també de les botigues dins l’Estat Vaticà, com ara una Benzinera sense IVA, farmàcia on es venen fórmules magistrals fetes per bruixots de tribus africanes, un economat on es pot comprar, des de peces de les col·leccions d’Armani o sabates de marca a sucre, electrodomèstics, cotxes o avions per catàleg. Tot a preu de cost i sense IVA. Les 900 persones censades hi poden anar a comprar-hi.

En els seus més de 30 anys d’experiència i tractes amb el Vaticà, s’ha trobat amb l’ostracisme i l’opacitat en temes com la corrupció econòmica, sexual o pel desig de poder. Alguns elements que juguen en aquests tres temes son La Banca Vaticana, els mitjans de comunicació i els aparells de seguretat de l’estat Vaticà.

Banca Vaticana. Actua com qualsevol altre banc. Té un parquet d’operacions propi i caixers automàtics repartits per Vaticà i a l’exterior.
Un dels escàndols més coneguts en aquest apartat va ser el conegut com “El Banquer de Déu”. Es tracta de la fallida fraudulenta del Banc Ambrosià, participat per la Banca Vaticana. A partir d’aquell moment es van començar a destapar els escàndols de corrupció vinculats a la Banca Vaticana. Paul Marcinkus, director del Banc del Vaticà en aquell moment i, sospitós de pertànyer a la lògia maçònica P2, va estar en busca i captura per l’Interpol arran d’aquest cas. Tot i així, el Vaticà va apel·lar a la seva immunitat diplomàtica, va continuar vivint dins del Vaticà i el va mantenir com a director del Banc del Vaticà.

Gran aficionat al golf, Paul Marcinkus es va fer construir un camp de golf dins el Vaticà quan era buscat per la llei. De sobte, però, va desaparèixer. Anys després de la seva desaparició, Vicenç Lozano va explicar que ell i diferents periodistes van seguir el seu rastre fins Chicago, on vivia dins les instal·lacions d’un camp de golf. Ho van comunicar a l’Interpol, però no va ser detingut.

Mitjans de Comunicació. El Papa té la potestat del control de la informació que surt del Vaticà. Despatxa sobre aquestes informacions cada dia a la Sala de l’Stampa.

Depenen del Vaticà:

  • Ràdio Vaticana, que ha estat històricament molt important per la seva amplia xarxa d’emissores i poder d’arribar a una gran audiència potencial a tot el món. El seu ventall d’emissions és més extens que la de La Veu d’Amèrica i Ràdio Moscou juntes.
  • L’observatori Romano, que és el diari que neix del Vaticà i té tres edicions, en espanyol, anglès i italià.

Guàrdia Suïssa. És la institució de seguretat dins del Vaticà. L’exèrcit més petit del mon, però molt ben preparat amb personal suís. A més, aquest cos està reforçat amb la gendarmeria vaticana com a policia del Vaticà. La tercera pota de la seguretat el Vaticà la conformen el serveis secrets del Vaticà (La Santa Aliança) nodrit per ex agents secrets de la CIA i del MOSAD.

Vicenç Lozano va fer un repàs als escàndols que han envoltat el Vaticà.
Sobre els escàndols sexuals va explicar que la pederàstia és el càncer principal que viu l’Església catòlica. No són ni el 20% del sacerdots i bisbes del món que han estat acusats de pederàstia, però pel Papa Francesc, només que en fos 1, ja seria un gran escàndol.

D’entre els casos que va citar hi ha el de Marcial Maciel, que va fundar el Legionaris de Crist. Ha tingut més de 300 acusacions d’abús sexual. A més, tenia 6 fills dels quals es va demostrar que havia abusat de 3. Va ser protegit durant el pontificat de Joan Pau II, doncs Maciel aconseguia mobilitzar milers de joves durant els viatges de pontífex, anomenats els “papaboys”, que formaven part dels Legionaris de Crist. 

El Mandat de Joan Pau II va tenir alguns altres aspectes foscos, com va ser el conegut periodísticament com el pacte contra el comunista. Segons va explicar Vicenç Lozano, el Papa Joan Pau II, Ronald Reagan i Lech Walesa van fer un pacte secret per lluitar contra el comunisme. Segons aquesta teoria, tots tres van posar el seu granet de sorra. El Vaticà va aportar milions d’euros que, amb ajuda militar i de la mobilització popular, van aconseguir derrotar el president de Polònia, el general Jaruzelski. Alguns autors, segons Lozano, atribueixen un paper important al Papa Joan Pau II en la caiguda dels règims comunistes de l’antiga Unió Soviètica a través d’aquest pacte secret.

Un tema no resolt i que va convulsionar la vida del Vaticà va ser la desaparició de la filla d’uns funcionaris que vivien i treballaven dins el Vaticà. La nena, Emanuela Orlandi de 15 anys, va desaparèixer el 1983, durant el pontificat de Joan Pau II. El pare Gabriele Amorth, conegut com l’exorcista del Vaticà, segons explica Vicenç Lozano, va declarar a diferents periodistes que sabia que la nena havia estat reclutada com esclava sexual d’un suposat prostíbul del Vaticà. La nena no ha aparegut mai, malgrat la campanya intensa dels seus pares per trobar-la.

Un fet tampoc aclarit totalment és qui havia darrera l’atemptat contra el Papa Joan Pau II. Segons investigacions periodístiques en les que ha participat el ponent, Ali Agca, tot i ser l’autor material de l’atemptat, va ser el cap de turc d’una trama per a fer-lo “desaparèixer” després de la seva implicació en la conspiració contra el comunisme, segons es desprèn de documents desclassificats del KGB.

La mort de Joan Pau II va donar pas al pontificat de Benet XVI qui també va haver d’afrontar altres escàndols dins el Vaticà. El més conegut va ser l’Escàndol Vatileaks. Aquest escàndol va adquirir grans dimensions per tenir tres aspectes: el sexual, l’econòmic i la lluita de poder dins el Vaticà.

Es descobreix que, dins del Vaticà, hi ha un prostíbul d’homes, dones i nois joves regentat per dos cardenals. A nivell econòmic es demostra que a la Banca Vaticana hi ha 3000 comptes de la màfia, que s’utilitzen pel tràfic d’armes i drogues. A més, es desvetllen documents robats per l’ex-secretari del Papa on queda de manifest la lluita de poder i corrupció dins la cúria vaticana.

Benet XVI va deixar el pontificat, cedint al seu successor el Papa Francesc una “Caixa Blanca”, a modus de traspàs de poder entre els dos papes. Dins aquesta caixa es comenta que hi ha les conclusions sobre el tema de Vatileaks 1, documents on Benet XVI explica qui és qui dins el Vaticà i de qui s’ha de refiar i de qui no el nou Papa.

L’actual Papa, el Papa Francesc, tot i ser un home conservador, la seva arribava al Vaticà ha significat una revolució perquè és un home pròxim i ha canviat molts protocols rígids. Vicenç Lozano va tenir ocasió de ser present quan va fer la visita a la que hauria de el seu habitatge, el Palau Apostòlic. Quan feia la visita comentava les persones refugiades que cabrien dins de cada estança que trepitjaven. De fet, el Papa Francesc va decidir no viure en el Palau i ha traslladat la seva habitació i despatx a la Residencia Santa Marta, que s’utilitza habitualment com a lloc on s’hostatgen els bisbes que visiten el Vaticà.

Per demostrar la seva mà dura amb la corrupció, Vicenç Lozano va recordar un episodi que va viure el Papa Francesc quan va arribar al Vaticà. Una matinada, fora de protocol, va voler anar a pregar sol a la Basílica de Santa Maria La major. Estava tancada i li va obrir la porta l’arquebisbe Bernard Law, arquebisbe de Boston acusat de crims de pederàstia i abús de poder als Estats Units i que el seu antecessor havia refugiat en aquesta basílica. Vicenç Lozano va recordar que s’ha fet una pel·lícula sobre aquest tema, titulada “Spotlight”. El Papa va exigir que l’arquebisbe Law abandonés la basílica, però ell va desobeir i, malgrat les pressions, el Papa va insistir fins que el va expulsar de Roma.

Per aquestes actituds i la seva capacitat per revolucionar una institució tant rígida, Vicenç Lozano va explicar que el Papa Francesc és un Papa incòmode per alguns poders. El Papa Francesc, va recordar Vicenç Lozano, actualment està preocupat per la situació mundial de la COVID i demana als governs solidaritat i vacunes gratuïtes i socialitzades. Adverteix al món que d’aquesta pandèmia només podem sortir de dues maneres, o millors o pitjors.

 

Videoconferència emesa en directe per el canal de YouTube de l'Aula d'Extensió Universitària de Premià de Dalt
Print Friendly, PDF & Email