Maig 2024

Aquest passat dimecres 22 de maig hem tingut  amb nosaltres a Joan Anton Català, conegut per la seva tasca de divulgació científica, especialment en l’astronomia. Amb el seu entusiasme i claredat, ha acostat els misteris de l’univers a milers de persones a través de conferències, llibres i aparicions en mitjans de comunicació.

La conferència de Joan Anton Català sobre “Joan Oró, el científic de la vida” , va ser un homenatge a la curiositat i la perseverança científica.

Joan Oró, el bioquímic català nascut a Lleida l’any 1923, va dedicar la seva vida a l’estudi de l’origen de la vida i va ser un pioner en l’establiment d’un vincle entre l’origen de la vida a la Terra i el cosmos. La seva contribució més destacada va ser la síntesi de l’adenina, un component de l’ADN, el 1959.

Durant la conferència, Joan Anton Català va repassar la vida i obra de Joan Oró, destacant la seva curiositat innata des de ben petit i la seva decisió als 16 anys de cercar l’origen de la vida. Oró va estudiar química, biologia i geologia, i després de finalitzar la carrera de química a la UB, va obtenir una beca per doctorar-se en bioquímica a Houston. Va col·laborar en projectes d’investigació espacial de la NASA, analitzant roques i mostres de material de la Lluna. La seva recerca va obrir noves perspectives sobre com la vida podria haver-se originat a la Terra i possiblement en altres indrets de l’univers.

El retorn d’Oró a Catalunya l’any 1980 va ser per col·laborar en plans de desenvolupament energètic i l’estudi de fonts alternatives d’energia. Va ser diputat per CIU i assessor científic del president Pujol, però va tornar als Estats Units fins a la seva jubilació el 1994.

El centenari del naixement de Joan Oró ha estat commemorat amb conferències, un documental i una exposició itinerant, mostrant la importància del seu treball i la seva influència en la ciència contemporània.

  •  
  • Junta AEU PdD
  •  
Print Friendly, PDF & Email