Francesc Bailón Trueba va ser a l’Aula d’Extensió Universitària de Premià de Dalt per parlar del poble Inuit, de la seva història, els seus costums, la seva filosofia de vida i els territoris on viuen.
El professor Bailón, defineix els Inuits com la societat caçadora més avançada del món. Malgrat ocupar un espai inhòspit del planeta, han sabut sobreviure i adaptar-se als canvis que la civilització occidental els ha obligat a acceptar.
Els mal anomenats esquimals, només la Reial Acadèmia Espanyola continua acceptant aquest terme en l’idioma castellà doncs la resta ja l’han eliminat i canviat per “inuits”, ocupen una amplia zona que s’estén per diferents països: Siberia, Alaska, Canadà, Groenlàndia, Dinamarca…, tenen unes singularitats que Francesc Bailón va voler destacar.
És el primer poble que ha abolit l’analfabetisme, utilitzen elements molt antics com ara arpons, kajacs, iglús, raquetes per caminar per la neu… Son els inventors de les parques i els anoracs per abrigar-se, no tenen certes paraules en el seu vocabulari, com ara guerra, perquè mai l’han fet.
Per a definir els inuits, en la seva xerrada, va voler trencar alguns mites sobre aquest poble: No van inventar els iglús, no es donen petons amb el nas, no tenen 100 paraules per definir el blanc o la neu i no cedeixen mai la dona als visitants, com s’ha volgut difondre erròniament
Tot i ser una sola ètnia, tal i com va descobrir Marco Polo, tenen costums i idiomes diferents. Actualment existeixen 19 grups diferents d’inuits dels 21 inicials. Les malalties contagiades per la civilització occidental van acabar amb dos dels grups originaris.