Desembre 2023

Benvolgudes i benvolguts,
 
L’Enric Benavent Vallès, és Doctor en filosofia i Professor de la Facultat d’Educació social i Treball social Pere Tarrés, de la Universitat Ramon Llull. És investigador de la temàtica pessebrista i és autor de diversos llibres i estudis al voltant del pessebre.
 
Amb ell hem aprés que aquest any es celebren els 800 anys del pessebrisme. Ens va explicar que les primeres referències es troben en els evangelis de Lluc (Lc 1-2) i en el de Mateu (Mt 1-2).  En aquests evangelis “canònics” no apareixen ni el bou ni la mula, que si que es troben en el evangelis “apòcrifs”.
 
Per entendre el valor simbòlic de les figures del pessebre va far un recorregut al llarg dels segles fins al segle XXI.
La primera representació va se la de Sant Francesc d’Assis la nit de Nadal de 1223. En aquesta primera etapa, al voltants dels segles XIII i XIV, els pessebres es fan en les esglésies i els convents.
 
Desprès, en el barroc, el pessebre arriba a les clases benestants que es podien permetre lluir figures fetes per artistes de prestigi. És al final del segle XIX quan les clases populars incorporan el pessebre a les seves llars i és en el segle XX que és creen les primeres associacions de pessebristes.
 
Ja en l’arribada del segle XXI es fa evident que els pessebres, especialment els que es fan en els espais públics, representen molt sovint la realitat social del moment.
 
So voleu aprofundir en aquesta temàtica us recomanem veure el vídeo.
 
 Per saber-ne més podeu consultar aquestes referències:

Junta AEU PdD