30 DE GENER 2020

Antoni Bassas va fer la Conferència Inaugural

L´Aula d'Extensió Universitària de Premià de Dalt ja ha començat les seves activitats.

“El debat Catalunya . Espanya a les portades dels diaris”

Dijous 30 de gener, Antoni Bassas va fer la Conferència inaugural, a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Premià de Dalt, que estava plena de convilatans amb ganes d’escoltar al periodista i co-fundador del Diari ARA.

La presidenta de l’AEUPdD, va destacar a l’inici de l’acte la importància per a Premià de Dalt de tenir un espai per a compartir el coneixement i donar sortida a una inquietud que existia en el poble. A més, va agraïr a les Aules de Vilassar de Mar i El Masnou el seu assessorament per engegar aquest projecte i a l’Ajuntament el suport i l’interès per ajudar a la Junta a tirar-lo endavant.
L’alcalde, Josep Triadó, va subratllar la necessitat que Premià de Dalt comptés amb una Aula que aglutinés la voluntat d’acostar el coneixement al convilatans i la de fer créixer el teixit associatiu del poble.

La conferència d’Antoni Bassas, “El debat Catalunya- Espanya a les portades dels diaris” va despertar l’interès dels assistents. El periodista i analista polític va fer un repàs a les portades dels principals diaris editats a Catalunya i a Madrid, des de l’any 1977 fins l’actualitat.

Durant la xerrada va descriure les diferències d’enfoc dels diaris segons el moment polític o els interessos dels diferents sectors editorials a través de portades històriques com les de la Diada del 1977 amb una comparativa de la Portada de “La Vanguardia” i el diari “Avui” que acabava de néixer.

Les diferències entre el tractament dels fets que han marcat la història de Catalunya s’accentuen entre alguns diaris catalans i els editats a Madrid, com ara “La razón” o “El mundo”, com és el cas de les portades del 12 de setembre del 2012.

El periodista ha remarcat que la premsa ha jugat un paper clau en la percepció negativa de la realitat catalana. Algunes de les portades dels diaris madrilenys, que ha compartit en la seva conferència, identificaven “el desafiament català” com el pitjor mal que ha hagut d’afrontar mai en democràcia l’Estat espanyol per damunt del terrorisme, la crisi econòmica, la crisi de refugiats, el cop d’Estat del 23F….

Antoni Bassas ha conclòs la seva xerrada amb una dada assèptica, la que ofereix el Big data. Segons un estudi de dades que ofereix Twitter sobre les llengües en les que es tuiteja arreu del món, en el mapa de la Península ibérica es diferencia un color pel portuguès, un per l’espanyol i a Catalunya apareix un color diferent a l’espanyol que indica que aquí, indiscutiblement, hi ha una realitat diferent.

La conferència inaugural va acabar amb un pica-pica per tots els assistents, gentilessa de l’Ajuntament.

 

Vídeo gravat i editat per Més Que Esport Coopertiva @mqecoop