Les diferències entre el tractament dels fets que han marcat la història de Catalunya s’accentuen entre alguns diaris catalans i els editats a Madrid, com ara “La razón” o “El mundo”, com és el cas de les portades del 12 de setembre del 2012.
El periodista ha remarcat que la premsa ha jugat un paper clau en la percepció negativa de la realitat catalana. Algunes de les portades dels diaris madrilenys, que ha compartit en la seva conferència, identificaven “el desafiament català” com el pitjor mal que ha hagut d’afrontar mai en democràcia l’Estat espanyol per damunt del terrorisme, la crisi econòmica, la crisi de refugiats, el cop d’Estat del 23F….
Antoni Bassas ha conclòs la seva xerrada amb una dada assèptica, la que ofereix el Big data. Segons un estudi de dades que ofereix Twitter sobre les llengües en les que es tuiteja arreu del món, en el mapa de la Península ibérica es diferencia un color pel portuguès, un per l’espanyol i a Catalunya apareix un color diferent a l’espanyol que indica que aquí, indiscutiblement, hi ha una realitat diferent.
La conferència inaugural va acabar amb un pica-pica per tots els assistents, gentilessa de l’Ajuntament.