Vés al contingut
Menú
Inici
Aula
Qui som?
Fes-te soci
Col·laboradors
Activitats
Conferències
Sortides
Seminaris
Llibres de Sant Jordi 2022-2024
Noticies
Notícies Curs 2024-2025
Notícies Curs 2023-2024
Notícies Curs 2022-2023
Notícies Curs 2021-2022
Notícies Curs 2020-2021
Notícies Curs 2019-2020
Noticies AFOPA – UPF
Contacte
Aules UPF/AFOPA
12 DE FEBRER 2020
Conferència Andreu Mayayo
"Eleanor Roosevelt, el millor Roosevelt"
Conferència del Dr. Andreu Mayayo
De nou, gran assistència.
El seu oncle i padrí fou Theodore Roosevelt, president dels Estats Units des del 1901 al 1909 i primer nord-americà Premi Nobel de la Pau al 1906
Theodore Roosevelt és considerat un dels presidents més capaços i actius dels Estats Units.
Eleanor prové d’una família de colons holandesos que va esdevenir, gràcies als negocis, una de les famílies aristocràtiques més importants dels Estats Units d’Amèrica.
La seva aportació principal, fou la seva defensa dels drets civils i socials, Va ser l’artífex del concepte «sers humans» enfront del que s’utilitzava habitualment, el concepte «home».
El 10 de desembre de 1948, l’Assemblea General de les Nacions Unides, reunida al Palau de Chaillot de París, aprovà i proclamà la Declaració Universal dels Drets Humans
Va ser l’ambaixadora dels Estats Units a l’Assemblea General de les Nacions Unides del 1947 al 1951 i la primera presidenta de la Comissió de Drets Humans.
Les seves aportacions, juntament amb altres delegades de diferents països, van aconseguir que es redactessin amb un vocabulari inclusiu tant a nivell feminista com ètnic.
Al costat d’Eleanor Roosevelt hi hem de recordar i valorar la feina de dones de llocs molt diversos, pioneres d’aquests drets als respectius països i a nivell internacional.
Minerva Bernardino de la República Dominicana amb Yerevan New de China.
Begum Shaista Ikramullah (política bengalí pakistanesa, diplomàtica i escriptora, primera representant a l’Assemblea Constituent del Pakistan)
Hansa Mehta (India), delegada de la Subcomisión de la Condición Jurídica y Social de la Mujer, Nueva York, 1946.
Va lluitar per la integració, convidà a Marian Andersen, convertint-la en la primera dona negra que hi entrava a la Casa Blanca li donà suport per fer un concert a Washington davant del Memorial de Lincoln, on hi cantà l’Himne dels Estats Units, davant una multitud de gent. Va estar també, al costat de Rosa Parks i de Martin Luther King.
Franklin Roosevelt fou el president dels Estats Units des del 1932 al 1945. Degut a la seva paràlisi per una poliomielitis, Eleanor va esdevenir la seva cara visible en tots els actes, mítings, inauguracions, … mentre ell exercia el lideratge.
Espanya va entrar a Nacions Unides l’any 1956, sota la dictadura franquista, això va permetre als advocats defensors al·legar drets emparant-se en la Declaració Universal de Drets Humans.
Hillary Clinton sempre ha proclamat que Eleanor Roosevelt ha estat la seva inspiració i volia ser la primera dona presidenta dels Estat Units per brindar-li la Presidència.
Stèphane Hessel. Ex diplomàtic francés, ex-combatent de la resistència francesa internat en camps de concentració durant la Segona Guerra Mundial, fou també un dels redactors de la Declaració Universal dels Drets Humans de 1948.
El Dr. Andreu Mayayo amb la Junta
Reportatge gràfic de M. Teresa Navès i Agnès Julià.